RIPPLE VS BITCOIN REMITTANCES

remittancesBinnen het internationale betalingsverkeer gaat het om veel overboekingen om zogenaamde remittances. Een remittance is een internationale overboeking van een gastarbeider naar de familie in het thuisland. Door de verdere globalisatie is de remittance markt enorm gegroeid tot  een waarde van zo’n 585 milard Amerikaanse Dollars. Een buitenlandse overboeking is vaak duur en langzaam om te verwezenlijken. Met de komst van Bitcoin en andere cryptovaluta, hebben de banken zich achter de oren gekrabbeld. Wanneer ze niet een betere en goedkopere dienstverlening kunnen aanbieden, zal meer van deze remittance markt verhuizen van het reguliere bankwezen naar Bitcoin. Het is op dit moment niet duidelijk hoe omvangrijk het aantal Bitcoin remittances kunnen zijn op dit moment aangezien deze informatie niet toegankelijk is.

Het is onder andere hier dat Ripple als bedrijf en blockchain project een sleutelrol speelt om banken te voorzien van een op maat gemaakte oplossing. Ripple heeft het RippleNet netwerk opgezet waar banken gemakkelijk gebruik van kunnen maken via verschillende software applicaties, zoals xRapid en xCurrent. Ripple heeft met Santander de One Pay app ontwikkeld op basis van de xCurrent software waarbij RippleNet kan worden gebruikt om snel en goedkoop buitenlandse overschrijvingen te verrichten. Western Union zal gebruik maken van de xRapid technologie om zo een beter concurrerend product te kunnen hebben.

We zullen in de gaten houden of deze ontwikkelingen voldoende zullen zijn om de concurrentie met de cryptovaluta in de remittance markt af te slaan. Een van de bijkomende problemen is dat de familie thuis vaak het geld in de lokale valuta krijgt uitbetaald. Valuta devaluaties en sterke inflatie in de emergent markets is een terugkomend probleem. Cryptovaluta en Bitcoin in het bijzonder, zijn dan vele betere oppotmiddelen. Het is niet uit te sluiten dat een gastarbeider het reguliere bankwezen zal gaan omzeilen en gebruik gaat maken van een Bitcoin exchange om de familie direct bitcoins te sturen. Voor meer informatie: